Actueel

Elke thuiswedstrijd van de jeugd gefilmd bij FC Den Bosch

Als jeugdtrainer en assistent van de Hoofd Jeugdopleiding van FC Den Bosch is Stef Wijlaars volop betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van jeugdspelers en teams. Eén van de belangrijkste ontwikkelingen binnen zijn vakgebied is de toepassing van videoanalyse.

Videoanalyse is in zijn optiek onmisbaar voor elke sportvereniging: “Voor zowel BVO’s als voor de breedtesportverenigingen zie ik mogelijkheden om talenten te ontwikkelen door middel van videoanalyse. Bij FC Den Bosch ervaren we al na enkele maanden dat beelden trainers, coaches en zeker ook spelers gericht ondersteunen. Situaties en beslissingen kunnen beter onderbouwd worden en spelers krijgen nog concretere handvatten om zichzelf te ontwikkelen.” Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Afbeelding: Stef Wijlaars aan het werk bij Jeugdopleiding van FC Den Bosch

Ontwikkeling van team én individu

Sinds dit seizoen richt Wijlaars zich op registratie van alle thuiswedstrijden van de Bossche jeugdploegen. Er zijn 4 videoanalisten aan het werk om alle velden tegelijkertijd en gedurende de hele zaterdag te kunnen filmen.

Stef zet helder de vijf doelstellingen op een rijtje die FC Den Bosch zich heeft gesteld met de inzet van videoanalyse:

  • Ontwikkeling van het team: spelsituaties analyseren zodat teams spelsituaties gaan herkennen en tactische beslissingen toe gaan passen in wedstrijden;

  • Ontwikkeling van het individu: aan de hand van zijn eigen fragmenten wordt een speler in staat gesteld zelfkritisch te zijn. Hij krijgt inzichtelijk wat zijn handelingen zijn in bepaalde situaties en welke consequenties die hebben. Hierdoor krijgen spelers (mede) de regie over de eigen ontwikkeling;

  • Het vergroten van zelfvertrouwen: beelden kunnen het zelfvertrouwen van een speler vergroten, bijvoorbeeld door goede beslissingen en acties te laten zien vóór een wedstrijd.

  • Het onderbouwen van beslissingen: een besluit kan voor spelers, begeleiders en ouders inzichtelijk gemaakt en ondersteund worden door het tonen van specifieke situaties;

  • Het monitoren van ontwikkeling van spelers: het doorlopend analyseren en monitoren van jeugdspelers helpt in hun groeiproces op langere termijn. Wanneer we jaar na jaar video in te zetten bij dezelfde spelers, kan de ontwikkeling structureel gemonitord worden.

“Videoanalyse stelt ons in staat om elke speler optimaal te begeleiden. Niet alleen per wedstrijd, maar ook per seizoen. Ook helpen beelden ons bij het behouden van de structuur in de jeugdopleiding. In het geval dat er een trainerswisseling plaatsvindt bijvoorbeeld, hoeft een nieuwe trainer niet vanaf 0 te beginnen doordat er de beschikking is over videobeelden.”

Zo zijn we niet kwetsbaar voor plotselinge veranderingen en kunnen we op een georganiseerde en flexibele manier zorgen voor een eersteklas opleiding van spelers én trainers,” zo stelt Wijlaars.

Kwaliteit staat voorop

Het plan en eindresultaat zijn dus duidelijk, maar daarna moest gezocht worden naar een systeem en hardware dat kan zorgen dat de doelstellingen gehaald kunnen worden. Bij FC Den Bosch verlangen ze dan ook dat een videoanalyse systeem aan verschillende eisen moet voldoen: 

“De kwaliteit van de beelden moet haarscherp zijn. Perfect beeld zorgt er immers voor dat wij onze videoanalyse goed uit kunnen voeren. Daarbij moet een systeem niet afhankelijk zijn van weersomstandigheden, zodat we ook in de slechtste omstandigheden een perfect zicht kunnen behouden.”

Daarbij zijn gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit altijd belangrijk uitgangspunten. “Zeker als we als FC Den Bosch ook bij uitwedstrijden willen gaan filmen, is het van belang dat ons videoanalyse systeem makkelijk te vervoeren is, op te zetten en weer af te breken. Alles voor de ontwikkeling.

De ideale oplossing voor FC Den Bosch: SPORTSVIEW

Om te zorgen dat de jeugdopleiding van FC Den Bosch voorzien is en blijft van haarscherpe beelden, waarbij flexibiliteit en gebruiksgemak een uitgangspunt zijn, is besloten te kiezen voor het SPORTSVIEW systeem.

SPORTSVIEW stelt ons in staat wedstrijden op een eenvoudige manier in een uitstekende weergavekwaliteit vast te leggen.” aldus Wijlaars. Wally Pennings, coördinator van de jeugdopleiding van FC Den Bosch, sluit zich hier volledig bij aan: “Met het SPORTSVIEW systeem kunnen we elk jeugdteam de aandacht geven dat het verdient.”

 

 

Ga terug naar het actueel overzicht

Boek nu een gratis demo bij uw club. Wij komen graag naar u toe! Volgens COVID-19 regels.

Bel +31 73 6 123 320 Of ga naar onze contactpagina