{{ activeLang }}
  • {{ lang }}

Vijf redenen voor videoanalyse in de sport

Geplaatst op:
16-12-2021
Leestijd:
5

Technologie is fantastisch. De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen op de markt gekomen om spelers beter te maken, trainers beter te laten trainen en coaches beter te laten coachen.

Of het nu gaat om geavanceerde statistieken, GPS, apps of videoanalyse. We hebben nu zoveel tools om te helpen bij de ontwikkeling van spelers. Maar met name de laatste tool, videoanalyse, is de meest tastbare manier om spelers te beoordelen en te ontwikkelen. Immers, zien doet leren!

Daarom: hierbij 5 redenen om video-analyse in de sport te gebruiken.

  1.  Video maakt alles zichtbaar.Heel veel apps en wearables zijn ontwikkeld vanuit het individu. Video zet de sporter in zijn omgeving. Hoe beweegt de sporter ten opzichte van de tegenstander? Hoe ten opzichte van de bal en vooral: hoe zonder bal? Momenten zijn terug te halen en de speler kan zijn eigen keuzes zien. Als je de videoanalyse ook nog koppelt met data van het individu dan kun je nog veel meer uit de analyse halen. Hoe hoog was de hartslag na die indrukwekkende sprint over 60 meter? Wat was de topsnelheid? Video-analyse plaatst de speler volledig in de schijnwerpers. Het voegt context toe aan een situatie.Daarnaast hebben spelers en coaches vaak heel verschillende perspectieven in een bepaalde situatie. Videoanalyse software maakt het mogelijk om momenten met elkaar te delen en deze te bediscussiëren met elkaar.
  2. Benchmarking en vergelijkingspunten creëren. Video stelt ons in staat om bepaalde gewoonten, vaardigheden en veranderingen te identificeren en deze te taggen. Door gebruik te maken van deze karakteristieken kan een bepaalde speler zijn eigen ontwikkeling volgen. Het gaat dan niet alleen meer om wedstrijdbeleving maar ook ontwikkeling na de wedstrijd. De beoordeling van de speler zal over de hele week plaatsvinden en zal dieper geworteld raken in zijn keuzes in bepaalde situaties.
  3. Visueel leren. Veel mensen leren visueel en geven er de voorkeur aan om te leren door middel van visuele methoden en hulpmiddelen. Het gebruik van video-analyse maakt het voor teams en spelers gemakkelijker, zodat ze de informatie sneller kunnen opnemen. Ook laat video minder ruimte voor discussie. Hierdoor zal er eerder gesproken worden over de momenten zelf dan over de individuele waarneming van de speler, trainer of coach.
  4. Technische ontwikkeling camera’s. Door het ontstaan van producten die filmen vanaf een hoog standpunt (drones, SPORTSVIEW etc.) wordt hieraan het tactische aspect toegevoegd. Rondom de meeste sportfaciliteiten is er geen mogelijkheid om vanaf de tribune te filmen. Daarnaast is er vaak ook geen bekabeling aanwezig of een verhoging van waarvan gefilmd kan worden. Voor een goed overzicht is toch minimaal een hoogte van 6 meter vereist.
  5. Doorbreken van gewoonten en patronen. Videoanalyse helpt een speler door inzicht om ingebakken patronen te kunnen veranderen. Met hockey bijvoorbeeld is het vanwege de forehand veel eenvoudiger een bal naar links te spelen. Vanwege diezelfde forehand is het echter moeilijker om aan te vallen over de linkerzijde. Door spelers te laten zien hoeveel effectiever een aanval over rechts is, is het voor de coach eenvoudig om patronen te doorbreken. Een ander mooi voorbeeld is de voetbalkeeper die met zijn rechterbeen een sterke voorkeur heeft om de bal bovengemiddeld vaak naar de linksback te spelen. Ziet deze dat hij daardoor een groot deel van het spel mist, zal hij een meer evenwichtig spelbeeld nastreven.

Alsjeblieft, vijf redenen om videoanalyse heel serieus te bekijken. Wel een belangrijke tip voordat je er mee aan de slag gaat: houd het simpel maar vooral leuk!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen omtrent videoanalyse en SPORTSVIEW? Schrijf je dan nu in en ontvang maandelijks een SPORTSVIEW-update!