Actueel

Hoe de doeltrap het voetbal blijvend verandert

In hetzelfde jaar waarin de VAR werd geïntroduceerd is een andere regelwijziging van nog veel grotere invloed geweest voor de ontwikkeling van het voetbal: de doeltrappen. Veel minder sexy voor de analisten om aan de talkshowtafels en in de podcasts te bespreken maar met gevolgen voor jong en oud. 

Voorheen werd de bal pas als "in het spel" beschouwd als deze het strafschopgebied had verlaten. Nu is de bal in het spel vanaf het moment dat hij "getrapt wordt en duidelijk beweegt". Keepers kunnen nu kort spelen naar teamgenoten in het strafschopgebied.Spelers van de tegenstander moeten nog steeds buiten het gebied blijven totdat de doelschop is genomen, wat betekent dat het strafschopgebied moet dienen als een soort uitsluitingszone voor korte passen.

Gevolg is dat het aantal lange ballen door keepers sterk verminderd is. Verdedigers hebben een paar seconden langer om een keuze te maken en de keeper zelf is een vierde of zelfs vijfde aanspeelpunt binnen de verdediging. Uiteraard stopt het lange trappen natuurlijk niet helemaal, want als een team wankel is in balbezit en op zoek naar een last-minute voorsprong, kun je nog steeds verwachten dat de keeper de bal zo ver mogelijk wegschopt.

Waar bijna niemand het over heeft is de ontwikkeling in het jeugdvoetbal. In het jeugdvoetbal worden verdedigers vanaf nu gedwongen om meer de voetballende oplossing te zoeken en te vinden. Alleen man tegen man verdedigen en snel inleveren van de bal bij de middenvelders is niet meer voldoende. De moderne verdediger begint met opbouwen vanaf de achterlijn en wordt verwacht een aanvallende bijdrage te leveren aan het team. Hierdoor ontwikkelen deze (vaak fysiek sterke) spelers zich sneller tot completere voetballers. Ze krijgen meer en langer balbezit, in een gebied waar de handelingssnelheid hoog zal moeten zijn. Er wordt door de tegenstander vaak sneller en hoger druk gezet en daar moet onderuit worden gevoetbald 

Maar ook de keepers doen mee aan het opbouwen van achteruit. Van de keeper wordt verwacht volwaardig deel te nemen aan het positiespel en eveneens middenvelders kan gaan inspelen. De tijd dat de centrale verdediger bij de uittrap de bal een ros gaf is al lang geleden, en het moment dat de gemiddelde eredivisiekeeper aan het einde van het seizoen een paar assists op zijn naam heeft, komt met rasse schreden dichterbij.

 

 

 

Ga terug naar het actueel overzicht

Boek nu een gratis demo bij uw club. Wij komen graag naar u toe!

Bel +31 73 6 123 320 Of ga naar onze contactpagina